Het houden en verzorgen van Kunekune varkens

Het verblijf van een Kunekune varken

Kleine Kunekune's worden groot

Allereerst heb je voor het houden van één of meerdere Kunekune varkens voldoende ruimte om het huis nodig. Hoewel de Kunekune varkens tot de minivarkenes behoren worden kleine biggetjes uiteindelijk groot. Een volwassen Kunekune varken weegt tussen de 60 en 100 kilo en zijn 55 tot 75 cm. groot. Je moet er rekening mee houden dat een Kunekune varken niet binnenshuis gehouden kan worden en dat het gezelschapsdieren zijn en dus liefst met een soortgenoot opgroeien. Bij aanschaf raden wij aan om een tweede dier te nemen in de vorm van een zeug of een gecastereerde beer, zodat de Kunekune niet vereenzaamd. Denk dus goed na over de leefomgeving die je het Kunekune varken te bieden hebt. Sluit dit aan met het verhaal hieronder, dan is het genieten en kan het zonder heel veel zorgen!

Weide en nachtverblijf voor een Kunekune varken

Kunekune varkens hebben behoefte aan ruimte, waar ze naast het eten van gras ook kunnen wroeten, modderen en liggen. Zolang de dieren een droge en tochtvrije, met stro gevulde, schuilhut hebben, kunnen ze het hele jaar door buiten gehouden worden. Naast een weide met gras is het ook aan te raden om een verhard stuk (bijvoorbeeld met tegels) te voorzien, zodat ze daar op natuurlijke wijze hun hoeven op kunnen onderhouden.

Het verdelen van het grasland in verschillende stukken zorgt er voor dat je altijd een 'nieuw' stuk gras kunt aanbieden, waarbij het gebruikte kan herstellen.

Onze Kunekune varkens krijgen deze lente een eigen minihooiberg in de wij en slapen in een wit kalverhok in het afgesloten gedeelte.

Kunekune varkens hebben een stevige afrastering nodig. Wij maken gebruik van stroomdraden en groen gaaswerk. Het is in ieder geval altijd een goed idee om een stroomdraadje langs de onderkant van je hek of gaas te spannen.

In de zomer nemen varkens graag een modderbad om af te koelen, zo ook een kunekune varken. Varkens kunnen hun eigen lichaamstemperatuur niet goed regelen, omdat ze bijna geen zweetklieren hebben. Door te zoelen in het modderbad raken ze hun lichaamswarmte weer kwijt. Ook geeft de modder bescherming tegen parasieten. Je kan een deel van hun veld nat houden zodat ze zelf een kuil, modder maken voor hun modderbad.

 

De verzorging van een Kunekune varken

Kunekune komt op een grasreike weide uitstekend tot zijn recht

Grazen op een groene weide dat is wat Kunekune’s graag doen. Het zijn meer grazers dan wroeters en wijken daarmee af van het de varkens, zoals we deze in zijn algemeenheid kennen. Een volwassen Kunekune varken kan uitstekend op gras leven tijdens de lente en de zomer. Uiteraard moet je altijd in de gaten houden of ze er voldoende van hebben. Vers gras is dus prima voor een Kunekune, maar mocht dit niet mogelijk zijn of er is niet voldoende, dan is het bijvoeren met een brok, hooi, groenten of fruit een goed alternatief.

Het voeren van brokken als hoofdproduct

Voor het voeren van de Kunekune varkens zijn er wel richtlijnen, maar deze hoeven niet te letterlijk genomen te worden. Vaak zie je aan het varken of het naast het gras, groente, hooi of fruit nog bijgevoerd moet worden. Voor biggen kun je de volgende richtlijn hanteren. Biggen van 2-4 maanden geef je ongeveer 250 gram per dag. Biggen van 4-9 maanden geef je ongeveer 375 gram per dag. Voor een volwassen Kunekune geldt de bovenstaande stelregel. Mocht brokken het hoofproduct zijn houdt dan rekening met 500-750 gram brokken per dag.

Voer geen etensresten

Voer je Kunekune varkens geen etensresten, zogenaamde swill. Vooral als he gaat om vleesresten, botten en bloed. Het voeren hiervan is bij wet verboden.

 

Welke vaccinaties hebben ze nodig?

Er zijn voor hobbyvarkens op dit moment geen verplichte vaccinaties. Je kunt je Kune Kune’s twee keer per jaar laten vaccineren tegen vlekziekte. Er zijn nog andere vaccinaties mogelijk, maar die zijn in onze ogen vooral nodig bij varkens in de intensieve veehouderij.  

Moeten kune kune’s ontwormd worden?

Ja, iedere 4-6 maanden. Onze varkens krijgen een injectie met ivomec, een middel dat helpt tegen inwendige (wormen) en uitwendige (schurft, luis) parasieten. Wij houden dat zorgvuldig bij omdat er iedere dag kinderen bij onze varkens komen. Het is verder belangrijk om het land goed te verzorgen. Intensief gebruikte kleine veldjes moeten dagelijks uitgemest worden. Als je elektrische omheining gebruikt kan je de varkens over verschillende veldjes rouleren, zodat het land kan herstellen van wormbesmetting.    

Omgang met mensen en andere dieren

Kunekune varkens en mensen gaan goed samen. Wij hebben onze varkens in een eigen weiland, maar aan het eind van de dag mogen ze altijd weer even door de tuin lopen voordat ze hun nachthok ingaan. Hier lopen ook onze honden en poes.  Veel dieren zullen in eerste instantie een beetje onzeker reageren, maar ze zullen snel aan elkaar wennen. Zodra een diersoort jongen krijgt moeten de dieren wel (tijdelijk) gescheiden worden. Kunekune varkens zijn erg betrouwbaar en genieten van aandacht en het contact met mensen. Net als bij honden, katten en andere dieren is het verstandig om kinderen te begeleiden bij de omgang met varkens. Jonge kinderen moeten niet zonder toezicht bij varkens zijn (net zo min als bij een hond of kat trouwens).

 

Hobbyvarkenshouder en fokken

Hobbyvarkenshouder 

Hobbyvarkenshouders moeten een Uniek Bedrijfs Nummer hebben. Deze kun je aanvragen bij de RVO (Rijdienst voor Ondernemend Nederland) ga naar www.mijnRVO.nl of bel de stichting Avined. Deze stichting is door het RVO aangewezen als databank voor de registratie van bedrijfsmatig gehouden pluimvee. Bij hen kunt u terecht voor het aanvragen van een UBN en met vragen over uw registratie. De stichting Avined is te bereiken via 030-755 5010.  De varkens worden als hobbydier gezien als er maximaal vier worden gehouden. Wie meer dan vier volwassen varkens heeft, wordt gelijkgesteld aan een bedrijf met vleesvarkens. Je moet dan de zogenoemde 'B-status voor varkenshouders' aanvragen.

Fokken met een Kunekune beer

Als je erover denkt om in de toekomst te gaan fokken, neem dat eerst een jong zeugje met een gecastreerd mannetje als gezelschap. Op die manier kan je wat ervaring opdoen voordat je een beer koopt. Sommige Kune Kune houders nemen nooit een eigen beer maar laten hun zeug gebruik maken gebruik van de diensten van een dekbeer. Gecastreerde beren (borgjes) zijn makkelijk te houden en hebben een lief en gelijkmatig karakter. Intacte beren zijn geen huisdieren. Alle volwassen beren krijgen scherpe, uitstekende hoektanden, dus moet je voorzichtig zijn om ongelukken te voorkomen. Een beer kan niet voortdurend bij de zeug gehouden worden, behalve als je twee nesten per jaar wil. Je hebt dus nog een hok en een veld nodig. Een beer die zich verveelt (onvoldoende gelegenheid om te dekken) kan gefrustreerd raken, met bijkomende (gedrags-)problemen. 

Voorkom inteelt

Inteelt is het paren van (bloed)verwanten. Dat zijn dieren die familie van elkaar zijn. Ze hebben een of meer gemeenschappelijke voorouders. De mate van inteelt wordt aangegeven met een zogeheten inteelt-coëfficiënt. Dat is de kans dat dit dier twee identieke genen heeft geërfd van zijn ouders, zodat beide genen van het paar gelijk zijn. Koop dan ook altijd een dier met stamboek. Dit om inteelt te voorkomen, alleen als de inteelt-coëfficiënt laag genoeg is, is het mogelijk om een stamboek te krijgen op de desbetreffende big bij de Kune Kune Vereniging Nederland. Bij ons is voor de dekking de inteelt-coëfficiënt berekend, deze valt ver onder de grens. Wij leveren dan ook alleen maar stamboek Kune Kune’s.